Natūralūs aliejai

2012-01-01
Siųsti draugui
Teksto dydis + -
Natūralūs aliejai, Natūralūs aliejai,alyvuogių aliejus,sezamų sėklų aliejus,nakvišų aliejus,moliūgų sėklų aliejus,migdolų aliejus,kokosų aliejus,simondsijų aliejus,sviestmedžio aliejus

Natūralūs aliejai


Natūralūs aliejai grožiui ir sveikatai puoselėti naudojami jau tūkstantmečius. Manoma, jog aliejų naudojimo tradicijos kilusios iš senovės Indijos, Persijos bei Egipto. Tačiau Lietuvoje vos prieš kelis dešimtmečius sužinota, kad be rapsų ir saulėgrąžų aliejaus dar esama ir kitokių gamtos turtų. Dabar jau drąsiai išbandomi egzotiški simondsijų, migdolų, avokadų aliejai, o be alyvuogių aliejaus daugelis šeimininkių net nebeįsivaizduoja savo virtuvės ir... grožio procedūrų.

Spaudžiant natūralų aliejų iš augalo išgaunamos vertingiausios ir tyriausios jo medžiagos. O jų panaudojimo galimybės – beribės. Skirtingų rūšių aliejus galima naudoti maistui kepti, marinuoti, salotoms skaninti, padažams ruošti. Jei ragavote ant šalto spaudimo kokosų aliejaus keptų blynų, tikrai suprantate, kad skirtingų aliejų naudojimas maisto ruošimą gali paversti atradimų kupina švente. O kur dar galimybė palepinti odą, plaukus, nagus natūraliomis ir efektyviomis priemonės. Išbandę argano ar sviestmedžio aliejų plaukų priežiūrai greičiausiai nebenorėsite grįžti prie įprastų cheminių priemonių.  

Dažnai manoma, jog aliejus visiškai netinkamas riebios odos bei riebių plaukų priežiūrai. Tačiau kiekvienas aliejus pasižymi skirtingomis savybėmis, todėl tinkamai pasirinkus aliejais galima lepinti bet kokio tipo odą bei plaukus. Šie tiek papasakosime apie jau lietuvaičių pamėgtus ir kiek egzotiškesnius natūralius aliejus.

Natūralūs aliejai :


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus gali drąsiai būti tituluojamas aliejų karaliumi. Jis universalus, tinka maisto ruošai, kosmetikai, gydymui. Neapdorotas termiškai šis aliejus pasižymi organizmą valančiomis savybėmis, stiprina imunitetą. Jame gausu vitaminų A, D, K ir E. Sergantiems žarnyno, kepenų, tulžies ligomis gydytojai pataria kasdien rytais išgerti šaukštelį alyvuogių aliejaus.

Viduržemio jūros regionuose grožio procedūroms alyvuogių aliejus naudotas nuo neatmenamų laikų. Jis idealiai pamaitina sausą, saulės ar šalčio pažeistą odą. Tinka blyškiai, nuo kenksmingų aplinkos sąlygų papilkėjusiai odai, nes skatina regeneraciją ir gerina kraujotaką. Geros kokybės alyvuogių aliejus puikiausiai pakeis naktinį kremą. Jis neerzina, nealergizuoja odos, ramina uždegimus. Taip pat šis aliejus dažnai naudojamas kaip ingredientas įvairiose kūno, veido ir plaukų kaukėse. Suskilinėjusius plakų galiukus kas vakarą patepę alyvuogių aliejumi jau po poros savaičių galėsite džiaugtis atsigavusiais ir sustiprėjusiais plaukais.

Alyvuogių aliejaus įsigyti nesunku, nuo pasirinkimo raibsta akys. Kaip išsirinkti geriausią? Žinokite, jog pirmo spaudimo aliejus – vertingiausias. Be to, skirtingose šalyse gaminto aliejaus skoniai taip pat skirtingi. Prancūziški alyvuogių aliejai paprastai pasižymi švelniu skoniu, vos juntamu vaisių aromatu. Graikiškieji – tamsžaliai, sunkaus ir intensyvaus skonio. Ispaniški – žalsvai geltoni, stipraus, net pipirinio skonio. Ispaniškų aliejų spalva geltonesnė, skonis vidutinio intensyvumo su riešuto poskoniu.


Sezamų sėklų aliejus

Šis aliejus – viena pagrindinių Indų liaudies medicinos priemonių. Indų moterys juo puoselėja savo grožį ir šeimos sveikatą. Kai kuriose indų šeimose įprasta sezamo aliejumi išmasažuoti naujagimius. Manoma, jog tuomet jie auga sveikesni ir stipresni.

Sezamo aliejuje gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių (ypač naudingosios linolo rūgšties), vitaminų A, E, baltymų, cinko, magnio, fosforo, kalcio. Klinikiniais tyrimais įrodyta, jog kasdien vartojant po šaukštelį sezamo aliejaus, organizme kalcio padaugėja net 3 kartus.

Sezamų aliejus idealiai tinka vystančiai odai, atgaivina ją ir kovoja su senėjimo požymiais. Taip pat padeda odai išsivalyti ir regeneruotis, užgydo žaizdeles ir nudegimus, ramina sudirgusią odą. Sezamų aliejus toks švelnus, kad tinka naudoti net kūdikių odos priežiūrai. Jis tinka ir plaukams. Naudojant sezamų aliejų atsigauna dažyti, chemiškai sušukuoti plaukai.

Dėl sudėtyje esančio magnio sezamų aliejus naudojamas gydomiesiems masažams. Magnis padeda pašalinti įtampą iš raumenų, atpalaiduoja, ramina. Susirgę gerklės uždegimu sezamų aliejumi praskalaukite gerklę. Ši procedūra sunaikina bakterijas ir gydo uždegimą. Taip pat tinka gingvinito, parodontito profilaktikai. Kad po procedūros nejaustumėte nemalonaus skonio, praskalaukite burną sūdytu vandeniu.


Nakvišų aliejus

Nakvišų aliejus – tikras moteriško grožio ir sveikatos puoselėtojas. Sutrikus hormonų pusiausvyrai, išsibalansavus ciklui, kenčiant nuo skausmingų mėnesinių bei stiprių PMS simptomų, rekomenduojama kasdien išgerti po šaukštelį nakvišų aliejaus. Ilgainiui vartojant nakvišų aliejų ne tik susireguliuoja ciklas, bet ir pagražėja oda. Kai kurios moterys tvirtina, jog pradėjus naudoti nakvišų aliejų sumažėjo apetitas, pradėjo kristi svoris.

Šis aliejus gali būti naudojamas ir išoriškai. Dažniausiai naudojamas kovai su senėjimo požymiais, odos drėkinimui, plaukų maitinimui. Taip pat šis aliejus ramina egzemos, dermatito, žvynelinės pažeistą odą. Juo galima tepti saulėje nudegusią odą. Patepus odą aplink sužeistą (įpjautą, subraižytą) vietą, žaizda greičiau užsitrauks.


Moliūgų sėklų aliejus

Moliūgų sėklų aliejuje gausu vitaminų B1, B2, C, P, linolio, linoleno, oleino, palmitino, stearino rūgščių. Šis aliejus šalina veikia kaip antioksidantas, šalina iš organizmo toksines medžiagas, normalizuoja sutrikusią medžiagų apykaitą. Rekomenduojamas sergant ateroskleroze, kraujagyslių, šlapimo pūslės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligomis. Jei nakvišų aliejus gelbėja moteriškes nuo tik joms būdingų susirgimų, tai moliūgų sėklų aliejus pasitarnauja vyrams. Jis saugo nuo prostatos ligų, padeda palaikyti lytinę funkciją, reguliuoja vyriškų hormonų išsiskyrimą.

Kosmetikoje moliūgų sėklų aliejus naudojamas odai drėkinti, plaukams maitinti.

Dėl malonaus, originalaus skonio puikiai tinka salotoms gardinti


Migdolų aliejus

Šis aliejus ne be reikalo dar vadinamas karališkuoju arba Kleopatros aliejumi. Jis pasižymi vos juntamu švelniu skoniu, malonia, lengva konsistencija, skaidria spalva ir puikiomis grožį saugančiomis savybėmis.

Natūralus migdolų aliejus tinka net pačiai jautriausiai odai prižiūrėti. Efektyviai kovoja su egzemomis, nuramina alergijas ir sudirgimus, drėkina ir stangrina sausą odą. Šis aliejus labiausiai iš visų tinka plonos ir jautrios paakių bei kaklo odos priežiūrai. Juo lengvai nuvalysite akių makiažą, nepažeisdami ir neištampydami odos. Prieš tepdami odą kremu, į jį įlašinkite migdolų aliejaus. Taip apsaugosite odą nuo šalčio, saulės ir kitokio aplinkos poveikio. Taip pat šis aliejus idealiai tinka veido bei galvos odos masažams, plaukų kaukėms. Jei skundžiatės šiurkščia, sausa kūno oda, po dušo ar vonios procedūros išmasažuokite kūną migdolų aliejumi.

Jis puikiai drėkina ir maitina, lengvai susigeria, nepalieka riebumo pojūčio, netepa rūbų.


Kokosų aliejus

Tai vienas iš kvapniausių ir skaniausių aliejų. Šalto spaudimo kokosų aliejus tinka kepiniams, suteikia jiems nepakartojamą skonį ir aromatą, taip pat naudojamas ir kosmetinėms procedūroms. Jis tinka veido, plaukų kaukėms, masažams, gali būti naudojamas kaip rankų bei kūno kremas, naktinis veido kremas sausai ir suvytusiai odai. Minkština, švelnina oda, tačiau neužkemša porų. Kokosų aliejus atkuria natūralią rūgštinę odos pusiausvyrą, saugo nuo infekcijų, lėtina senėjimą ir saugo nuo laisvųjų radikalų.

Riebios ir spuoguotos veido odos priežiūrai tinka tokia kaukė: šaukštelis kokosų aliejaus sumaišomas su keliais lašeliais arbatmedžio aliejaus, tepamas ant veido, po 20 minučių nuplaunamas šiltu vandeniu. Dėl itin švelnaus poveikio ir malonaus aromato kokosų aliejaus kaukės veidui ir plaukams gali būti laikomos nors ir visą parą. Galite būti tikri, kad nepasireikš jos nepageidaujamas poveikis, o gydomoji aliejaus galia bus tik stipresnė.

Puikus būdas nuraminti irzlų ir sunkiai užmiegantį mažylį – kokosų aliejaus masažas po maudynių. Rinkitės geros kokybės, ne pernelyg intensyvaus kvapo aliejų. Jo malonus aromatas nuramina kūdikius, o švelnios odelės pojūtis dar labiau pagerina mažylio nuotaiką. 


Simondsijų (jojoba) aliejus

Seniausios jojoba aliejaus naudojimo tradicijos atkeliavo iš Meksikos ir Tibeto. Ten šis aliejus buvo vertinamas nuo seniausių laikų. Ilgai jį galėjo naudoti tik kilmingų šeimų atstovai.

Šio aliejaus sudėtis labai artima žmogaus sebumui (natūraliems riebalams, kuriuos išskiria žmogaus oda, kad apsisaugotų nuo žalingo aplinkos poveikio), todėl tai – geriausias būdas sudrėkinti jautrią, problemišką, alergišką odą. Jojoba aliejus laikomas jaunystės aliejumi, nes veikia kaip natūralus „konservantas‘, užrakinantis odos grožį laike. Mokslininkai, radę jojoba aliejaus Egipto piramidėse, nustebo, kad jo savybės per tūkstantmečius visiškai nepakito. Taigi ir šiais laikais jojoba aliejus naudojamas odos jaunystei, gyvybingumui išsaugoti.

Jojoba aliejus stabilizuoja odos pH, įsiskverbia į giliausius odos sluoksnius ir maitina ją iš vidaus, reguliuoja drėgmės balansą, skatina ląstelių atsinaujinimo procesus bei apsaugo odą iš išorės. Tinka tiek sausai, tiek riebiai ir problemiškai odai, puikiai kovoja su psoriaze, egzema, dermatitais, jaunatviniais spuogais. Beveik bekvapis aliejus gali būti naudojamas kasdieniai veido, kūno ir plaukų priežiūrai. Jojoba aliejus padės išvengti odos sudirgimo po skutimosi. Veiksmingas net po jautriausių kūno vietų depiliacijos.


Sviestmedžio aliejus

Paradoksalu, kad iš kaitriosios Afrikos atkeliavęs sviesmedžio (dar vadinamas taukmedžio, „Karite“) aliejus patikimiausiai saugo nuo... šalčio, vėjo ir drėgmės. Jei jūsų oda jautresnė, ko gero paspaudus šaltukui po pasivaikščiojimo lauke „džiaugiatės“ paraudusia, sudirgusia oda. Vėliau ji ima luptis ir pleiskanoti? Tai dažnai pasitaikanti odos reakcija į šalti, vėją, drėgmę. Tuomet sviestmedis – tikras išsigelbėjimas. Sviesmedžio aliejų galite sumaišyti su savo naudojamu kremu lygiomis dalimis ar net tepti ant veido vieną. Jis padengs veidą apsauginiu sluoksniu, ramins, maitins ir neleis šalčiui „įkąsti“. Šis aliejus gali būti naudojamas bet kokiame amžiuje, bet kokiam odos tipui. Nealergizuoja, tačiau ne visuomet tinka itin riebiai odai bei plaukams. Greit suminkština sukietėjusią, šiurkščią odą, suteikia papilkėjusiai odai sveiką atspalvį. Tinka egzemos, dermatito, psoriazės pažeistai odai. Masažas su šiuo aliejumi naudingas reumatinių skausmų kankinamiems žmonėms, palengvina raumenų skausmus, gydo pragulas. 


Aptarėme tik keletą vertingiausių ir universaliai naudojamų aliejų (natūralūs aliejai). Tačiau ekologiškose sveikatos parduotuvėlėse galite rasti dar didesnį pasirinkimą. Belieka išsirinkti sau tinkamą ir džiaugtis natūralia gydomąja ir puoselėjančia natūralių aliejų galia.



www.imunitetas.lt

Panašūs straipsniai

  • Akies uždegimas

    Akies uždegimas

    Kai kurios klastingos akių ligos progresuoja greit, o jų komplikacijos gali nuvesti prie aklumo.


  • Knarkimas

    Knarkimas

    Jūsų santykiuose jums patinka viskas išskyrus partnerio knarkimą ?


  • Pagirios. Kaip gydytis ?

    Pagirios. Kaip gydytis ? 1

    Pagirių simptomai pažįstami daugeliui: pykinimas, galvos skausmas, rankų drebėjimas, padažnėjęs puls...


  • Legioneliozė

    Legioneliozė

    Legioneliozė – reta, tačiau mirtinai pavojinga liga. Ją sukeliančios Legionella bakterijos gyvena ir...


  • Blogas kvapas iš burnos

    Blogas kvapas iš burnos

    Tikriausiai kiekvienas buvome situacijoje, kai pokalbį su pašnekovu lydėjo blogas kvapas iš burnos.


Reklama
farmapedia vaistas.lt seimos psichologas
Reklama
Kerai
homeopat.lt
biovialis tomo