Morkos, jų nauda organizmui 1

2011-11-02
Siųsti draugui
Teksto dydis + -
Morkos, jų nauda organizmui, morka,morkų sultys,karotinas,kalcis,magnis,imuninė sistema

Morkos, jų nauda organizmui


Morka – pigi daržovė, tačiau dėl jos mažo kaloringumo, ji laikoma grožio ir jaunystės paslaptimi. Morkoje yra vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, šis vitaminas yra būtinas geram regėjimui palaikyti. Morkų sultys stiprina organizmą, padeda gerinti imuninę sistema ir greitina medžiagų apykaitą.


Morkų sulčių nauda

·         Morkų sulčių privalumas – jos turi antioksidanto beta karotino, alfa karotino, kurie apsaugo odą ir ją maitina.

·         Morkų sultys su pienu padeda atsikratyti bronchinės astmos priepuolių.

·         Morkų sultys tarsi šarmas, kuris valo ir atnaujina kraują.

·         Šios sultys mažina skrandžio sulčių rūgštingumą, todėl pagerinsite skrandžio veiklą.

·         Morkų sultys efektyviai mažina vidurių užkietėjimą ir valo organizmą.

·         Reguliariai geriant morkų sultis per pusę sumažinsite riziką susirgti vėžiu.

·         Sergantiems diabetu, morkų sultys puikus maisto papildas, nes jose rastas augalinis hormonas tokokininas, kuris veikia kaip insulinas.

·         Sultys gerina širdies raumens veiklą, todėl tai viena iš geriausių profilaktikos priemonių norint išvengti infarkto.

·         Reguliariai vartojamos, šios sultys padeda kepenims pašalinti riebalus ir tulžį.

·         Morkų sultys mažina riziką sirgti širdies ligomis, padeda sunormalizuoti kraujospūdį.

·         Liaudies medicinoje tarkuotų morkų kompresais gydomi nušalimai, žaizdos bei opos.

·         Morkų sultys smegenims veikia tarsi automobiliams degalai, tai mūsų organizmo varomoji jėga. Svarbiausia morkų sulčių savybė, kad jas galima maišyti su kitomis sultimis, jei skonis pabodęs. Venkite dėti cukraus, jį keiskite medumi.

Morkas valgyti patariama sergant mažakraujystei, sumažėjus apetitui. Sergant mažakraujystei reikėtų kiekvieną dieną, prieš pusryčius suvalgyti po 100 g tarkuotų morkų, galima gardinti augaliniu aliejumi ar grietine.

Morkose daug kalio druskų, todėl šią daržovę patartina valgyti sergant kraujagyslių, bei širdies ligoms. Morkos mažina cholesterolio kiekį, todėl norint jį sumažinti bent 10 – 20 procentų, reikėtų valgyti po 2 morkas per dieną.

Morkose gausu karotino, kuris geriau organizme įsisavina su riebalais, todėl morkas valgykite pagardintas aliejumi, majonezu ar grietine. Taip karotino pasisavinsite iki 50 procentų daugiau nei įprasta. Nepamirškite, kad sutarkuotas morkas reikia valgyti iškarto, dėl to, kad veikiamas deguonies karotinas suyra. Daugiausia šios naudingos medžiagos turi tamsesnės spalvos morkos.

Kalbant apie morkas, kaip apie maisto produktą, retai susimąstome, kad morkų lapai taip pat puikus energijos šaltinis. Juose gausu seleno, kuris stabdo vėžinių ląstelių susidarymą. Todėl dėkite morkų lapus į salotas, sriubas. Galite ruošti net morkų lapų arbatą, užpildami vieną valgomąjį šaukštą lapų stikline verdančio vandens.

Morkos reikalingos ir tiem, kurie dažnai serga infekcinėmis ligomis, kadangi morkos stiprina imuninę sistemą, ligoms tapsite atsparesni. Valgykite tarkuotas morkas kelis kartus per dieną. Sergant inkstų ar skrandžio ligomis patariama valgyti išvirtas ir susmulkintas morkas.

Sergant šlapimo pūslės akmenlige rekomenduojama gerti morkų sultis. Jos skatina šlapimo išsiskyrimą ir tirpdo akmenis. Užteks prieš pusryčius išgerti vieną stiklinę šviežių morkų sulčių.

Jei norite sustiprinti širdį, užpilkite stiklinę morkų sėklų, stikline morkų sulčių, įpilkite 200 g spirito ir viską gerai išmaišykite. Gautą mišinį palikite savaitei pastovėti. Gautą gėrimą gerkite vakare po 3-4 šaukštus.


Morkos – akims

Jei regėjimas labai nusilpęs, žinoma morkos neatstatys iš pagrindų jūsų regėjimo, tačiau daržovėje esantys vitaminai, padeda palaikyti sveiką regėjimą, neleidžia jam silpti. Vitaminas A esantis morkoje, skatina rožinio akies pigmento, kuris vadinamas rodopsinu, susidarymą. Rodopsinas būtinas akims esant blankiai šviesai, nes jis padidina jautrios šviesai tinklainės dalies efektyvumą, todėl A vitamino trūkumas organizme gali sukelti naktinį aklumą, tai reiškia, kad prieblandoje matysite labai prastai.


Morkos – odai ir plaukams

Odai kenkia prasta mityba, sutrikusi medžiagų apykaita ir stresas. Todėl organizmą būtina maitinti vitaminų turinčiomis morkų sultimis. Kiekviena moteris nori dailios odos spalvos, todėl morkų sultys ne tik stiprina organizmą, bet ir keičia odos atspalvį.

Kadangi morkų sudėtyje yra karotino, kuris suteikia persikinį atspalvį, kodėl gi morkų sulčių stiklinės neiškeitus į kelias minutes kenksmingo soliariumo lempų?

Odą skaistina ir išorinis morkų naudojimas. Sutarkuokite keletą morkų, įlašinkite kelis lašus migdolų ar kokosų aliejaus ir tepkite ant veido. Palaikę 15 minučių nuprauskite veidą. Po kelių procedūrų pastebėsite sveikesnę veido oda ir spalvą, sukuriančią įdegio efektą.

Tarkuotų morkų kaukė odai. Jums reikės tarkuotą morką sumaišyti su kiaušinio tryniu, viską sumaišius tyrelę tepti ant odos. Atsipalaiduokite ir kaukę laikykite 20 minučių. Po to veidą nuplaukite šiltu vandeniu. Tokią veido odos procedūrą darykite kelis kartus per savaitę.

Kūno šveitimą darykite morkų pagalba. Sutarkuokite pusę stiklinės morkų ir sumaišykite su puse stiklinės kavos tirščių, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus avižų. Gauta mase, trinkite visą kūną, ypač kelius ir alkūnes, šios vietos sausėja labiausiai. Šis šveitiklis suteiks odai gyvybingumo, atstatys odos ląsteles.

Smulkiai sutarkuokite tris morkas, įmuškite vieną kiaušinio trynį, įberkite šaukštelį bulvių krakmolo ir kelis lašus augalinio aliejaus. Viską sumaišę gausite kauke, kuria tepkite visą kūną, palaikykite 20 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu. Taip darydami kelis kartus per savaite, palaikysite odos drėgmę ir sustangrinsite ją.

Tarkuotos morkos stiprina plaukus. Sutarkuokite kelias vidutinio dydžio morkas ir gauta košele įtrinkite galvos odą. Kaukę laikykite apie 20 minučių, po to gerai išskalaukite. Tai sustabdys plaukų slinkimą, stiprint plaukų šaknis. Pirmą mėnesį kaukę patartina vartoti prieš kiekvieną galvos trinkimą, vėliau plaukus stiprinkite kartą per mėnesį.


Sveika ir skanu

Morkų gėrimas. Jums reikės 200 g morkų, pusės citrinos sulčių, 2 stiklinės kefyro, 1 valgomojo šaukšto medaus. Smulkiai sutarkuotas morkas sumaišykite su kefyru, paskaninkite citrinų sultimis ir medumi. Šis gėrimas ne tik gerins virškinimą, bet ir suteiks jėgų visai dienai.

Jei atsibodo gerti vien morkų sultis, galima rasti išeitį! Daugiau morkų įtraukite į savo maisto ruošimą. Vienas iš paprastesnių morkų blynelių su avižiniais dribsniais receptų. Jums reikės 2 kiaušinių, 1 stiklinės avižinių dribsnių ir pusės stiklinės pieno. Įdarui apkepkite 2 sutarkuotas morkas ir 1 smulkiai pjaustytą svogūną. Tešlos paruošimas: sumaišykite plaktus kiaušinius su dribsniais ir užpilkite pienu. Turėtumėte gauti grietinės tirštumo tešlą. Blynelius kepkite trimis sluoksniais, pirmasis – tešlos, antrasis – morkų įdaras, trečiasis  - tešlos. Paragaukite, tikrai sveika ir skanu.




www.imunitetas.lt

Jūsų nuomonė 1Skaityti komentarus


Panašūs straipsniai

Reklama
farmapedia
http://www.eateco.eu/
Reklama
Neovital
Kerai
dieta